Innan du lämnar en bild till tryck är det en rad olika saker som du behöver tänka på. För att det slutgiltiga resultatet ska se så bra ut som möjligt är det viktigt att bilden är högupplöst. Minst 300 dpi krävs men numera är det även vanligt med 600 dpi som standard. Det krävs även att du tar reda på vilken färgprofil tryckeriet använder sig av. Färgprofilen gör att du kan veta att de färger som du ser på din skärm ser likadana ut på tryckeriets skärm och därmed kommer att se ut så i tryck. Lite diff får man alltid räkna med när det kommer till färg men att dubbelkolla färgprofilen är ett sätt att minska risken för att det ska bli fel.
Var alltid noggrann med att prata med det tryckeri du anlitat innan de börjar jobba så att ni tillsammans är överens om hur det ska se ut. När du pratar om tryck med tryckeriet kommer det att komma upp en mängd olika termer som kan vara svåra att förstå. Här nedan listar vi några av de vanligaste och ger dig några enkla förklaringar.
DPI (dots per inch): Är ett begrepp som anger upplösning. Refererar till antalet skrivpunkter per tum.
Färgprofil: En förvald profil som innehåller information om färg, mättnad, styrka och nyans. Data som krävs för att översätta en färgskalas värden. Du kan välja mellan en rad olika profiler i ditt bildredigeringsprogram.
Rastertäthet: Anger hur många linjer per tum man trycker. Anpassas efter papperstäthet och bildkvalitet.
Rippning: En term som beskriver processen att överföra en analog bild till digitala data.
TIFF (Tagged Image File Format): Ett av de vanligaste filformaten för bilder som ska tryckas. Innehåller all information som krävs för att trycka en bild såsom upplösning, storlek och färgmättnad, och är ett av de bildformat som inte tappar information när du sparar bilden vilket gör att det fungerar utmärkt för professionellt tryck.
Fyrfärgsseparation: En process som bygger på att man trycker i flera färger fast i separerade lager. Bildens färger delas upp i fyra grundfärger, CMYK, och därefter skapas fyra tryckplåtar, en för varje grundfärg, som trycker en färg i taget. CMYK är en subtraktiv färgmodell som är vanlig inom tryck. Grundfärgerna i CMYK är cyan, magenta, gul och svart.